Domates yetiştiriciliği ülkemizde oldukça yaygındır. Sofralarımızın vazgeçilmezi olan domates yetiştirmesi kolay bir sebzedir. Bakımı doğru yapılırsa bolca mahsul verecektir.
Domates Tohum Ekimi Ne Zaman Yapılır?
Domates tohum ekimi şubat-mart aylarında yapılır. Domates fideleri ise, Mart, Nisan-Mayıs aylarında toprak tavlı iken dikilmelidir.
Domates Nasıl Ekilir?
Domates yetiştirme tohumla yapılır. Önce domates tohumu toprağa gömülür. Ardından elle iyice bastırılır. Toprağın taş içermemesi önerilir. Böylece daha çabuk gelişim gösterecektir. Yerleştirilen tohum 1 gün toprakta bekletilir. Bu sayede tohum toprağa adapte olacaktır. Domates yalnızca tarlada yetiştirilmez. Saksıda domates yetiştirme de mümkündür.
Domates fidesini toprağın çok derinine gömmek veya çok üstte bırakmak yanlıştır.
Domates ekiminin hazırlık aşamasında önce bahçedeki toprak gübrelenir.
Fideleri dikmek için donların geçmesi beklenmelidir.
Kullanılacak toprağın tavına gelmiş olması önemlidir.
Dikimi akşamleyin serin havada ya da sabahın erken saatlerinde gerçekleştirmelidir. Öğle vakti hava sıcakken yapılmamalıdır.
Fidelerin ilk yapraklarını toprağın üzerinde bırakmalıdır. Kök bağazını yaklaşık 1 - 1,5 cm toprak ile kapatmalıdır.
Can suyunun önemi büyüktür. Fideleri diker dikmez can suyunu vermek gerekir.
Dikim işlemini tamamlayıp bol miktarda can suyu verdikten sonra, sulama için daha az su kullanılmaya başlanır. Üreticiler çoğu zaman kış mevsiminde 4-5 gün arayla sulamayı tercih etmektedir. Yaz aylarında sulama sıklığı 2 günde birdir. Bu, bitki suyu arasın ve kökleri daha hızlı gelişsin diye böyle yapılır. Çiçeklenme dönemi geldiğinde artık bitki, daha fazla suya ihtiyaç duyar. Bilhassa meyvenin tutunduğu ve geliştiği dönemlerde bol bol su alması gerekir.
İlk çapa, fidelerin dikiminden 2 hafta sonra yapılır.
Domates sıcak ve ılık iklim koşullarını sever. Soğuktan pek hoşlanmaz. Domates yetiştiriciliği için Türkiye'nin Akdeniz iklimi gayet uygundur. Domates için en ideal sıcaklık gündüz vakti 17–26°C, derece; gece vakti ise 14–18°C derecedir.
Yetiştiricilik yapılırken domatesin her gün doğrudan güneş gören bir ortamda en az 6 saat bekletilmesi lâzımdır.
Domates genelde her toprağa uyum sağlayabilir. Killi topraklardan kumlu topraklara kadar neredeyse her çeşit toprak türünde yetiştirilebilir.
Domatesin toprağı derin bir yapıya sahip olmalıdır. Taban suyu problemi bulunmamalıdır. Havalanması ve drenajı iyi, yüksek su tutma kapasitesine sahip, yoğuğn miktarda organik madde ihtiva eden bir toprak domates yetiştiriciliği için mükemmeldir.